Duo Leskovar – Grm

]

Duo Leskovar – Grm je sestav dveh slovenskih glasbenikov, prejemnikov številnih nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Oba tako v duu kot tudi solistično koncertirata doma in tujini, večkrat sta se na koncertnih odrih predstavila tudi kot solista z orkestrom. Katarina Leskovar je študentka magistrskega študija Visoke šole za glasbo Carl Maria von Weber v Dresdnu pri profesorju Danjulu Ishizaki, Nejc pa je z odliko zaključil študij na ljubljanski Akademiji za glasbo, zdaj pa svoje šolanje nadaljuje na specializiranem magistrskem študiju interpretacije sodobne glasbe na Visoki šoli za glasbo v Baslu pod mentorstvom Mika Svobode, obenem pa vzporedno opravlja še mojstrski študij (Konzertexamen/Maisterklasse) na Visoki šoli v Freiburgu pri prof. Teodoru Anzellottiju.

 

Marca 2017 sta na mednarodnem tekmovanju Svirel prejela prvo nagrado. Koncertirala sta na mednarodnem komornem festivalu v Mantovi (Italija), na festivalu Biljke i svirke v Zagrebu (Hrvaška), predstavila sta se tudi v Kragujevcu (Srbija), na Festivalu Lent, na koncertu ob 60-letnici skladatelja Uroša Rojka v Studiu 14 ter v ciklu Mladi mladim Glasbene mladine ljubljanske (Slovenija), kjer sta premierno izvedla skladbo Molitve skladatelja Uroša Rojka, prirejeno posebej za njun sestav. Sodelovala sta tudi pri krstnih izvedbah skladb Simona Penška in Iztoka Kocena.

 

V duo sta se združila tako v želji po igranju stare glasbe kot tudi v težnji po odkrivanju originalne literature za to zasedbo. Velik poudarek dajeta sodelovanju s skladatelji.

Duo Leskovar – Grm besteht aus zwei slowenischen Musikern, die zahlreiche Preise zu Hause und im Ausland gewonnen haben. Beide musizieren auf einer internationalen Ebene, sowohl im Duo als auch solistisch, vielmals auch als Solisten mit Orchester. Nejc ist Student der Hochschule für Musik Freiburg in der Klasse von Prof. Teodoro Anzellotti und zusätzlich auch Student der Hochschule für Musik in Basel in der Klasse von Prof. Mike Svoboda. Katarina studiert derzeit in der Hochschule für Musik in Basel in der Klasse von Professor Danjulo Ishizaka. Als Duo arbeiten sie mit vielen renommierten Professoren, u.a. Thomas Demenga, Mike Svoboda, Luka Juhart und Julian Arp.

 

Im Jahr 2017 haben sie den ersten Preis beim internationalen Wettbewerb Svirel gewonnen. Sie konzertierten u. a. beim internationalen Festival in Mantova (Italien), beim Festival Biljke i svirke in Zagreb (Kroatien) und beim Festival Lent (Slowenien).

 

Ihre gemeinsame musikalische Karriere begann mit dem Wunsch, sowohl die alte Musik als auch das zeitgenössische Repertoir für die Duo-Besetzung zu entdecken. Sie arbeiten oft mit Komponisten zusammen. Besonders für sie wurde das Stück 'Gebete' des Komponisten Uroš Rojko arrangiert, viele Stücke haben sie auch uraufgeführt.