SLOVENSKO

SLOVENSKO

Nejc Grm (1992) sodi v mlajšo generacijo uspešnih slovenskih harmonikarjev. Velik poudarek daje predvsem poustvarjanju novih del, s katerimi si prizadeva za uveljavitev harmonike kot koncertnega glasbila in v ta namen sodeluje s priznanimi skladatelji, s katerimi tudi nastajajo nova dela, ki so stalnica v koncertnih programih. Poleg originalnih del za harmoniko 20. in 21. stoletja so v njegovem repertoarju v enaki meri tudi dela mojstrov predvsem iz obdobij baroka in klasike.
 
V času študija je izvedel številne krstne izvedbe slovenskih komponistov, kot so dela Uroša Rojka, Mateja Bonina, Nejca Kuharja, Simona Penška, Alenje Pivko Kneževič, Leona Firšta, Tilna Lebarja in drugih. Redno sodeluje v različnih komornih sestavih, najbolj aktivno pa v duu Novum s saksofonistom Janom Gričarjem in v duu z violončelistko Katarino Leskovar.
 
Udeležuje se številnih tekmovanj, na katerih praviloma prejema najvišje nagrade. Tako je bil med drugim dvakratni prejemnik prve nagrade na državnem tekmovanju TEMSIG (2011, 2014), štirikrat se je udeležil mednarodnega tekmovanja v Beltincih in prav na vseh tudi zmagal. Je zmagovalec mednarodnega tekmovanja v Pulju (Hrvaška, 2011) in Sydneyju (Avstralija, 2012), kjer je postal absolutni zmagovalec tekmovanja. Decembra 2015 se je uvrstil med finaliste tekmovanja Arrasate v Španiji, letos marca pa se je udeležil mednarodnega tekmovanja Svirel, na katerem je v najvišjih kategorijah tako solo kot tudi v komornem sestavu skupaj z violončelistko Katarino Leskovar prejel najvišje število točk. Za svoje udejstvovanje na glasbenem področju je leta 2012 prejel županovo nagrado Občine Litije, leta 2014 pa Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.
 
Nejc se je pri sedmih letih začel učiti harmoniko v Glasbeni šoli Litija – Šmartno pod mentorstvom Dušana Drobniča. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri prof. Ernöju Sebastianu, študij na ljubljanski Akademiji za glasbo pa je z odliko »summa cum laude« zaključil v razredu doc. Luke Juharta. Prvo leto na akademiji ga je poučeval doc. Primož Parovel. Med magistrskim študijem se je v sklopu programa Erasmus+ izpopolnjeval na enoletnem izmenjalnem študiju na akademiji Sibelius Academy v Helsinkih pri prof. Veliju Kujali. Študij trenutno nadaljuje na specializiranem magistrskem študiju interpretacije sodobne glasbe na Visoki šoli za glasbo v Baslu pod mentorstvom Mika Svobode, obenem pa vzporedno opravlja mojstrski študij (Konzertexamen/Maisterklasse) na Visoki šoli v Freiburgu pri prof. Teodoru Anzellottiju.
 
Kot solist je nastopil s Pihalnim in Godalnim orkestrom Akademije za glasbo ter z Orkestrom Slovenske vojske. Koncertiral je na številnih slovenskih festivalih in v glasbenih ciklih (Festival Lent, Festival Ljubljana, GM oder, v različnih ciklih – Glasbene mladine Ljubljanske, Noč slovenskih skladateljev, Metabonma, Glasbene nedelje v Unionu, Glasbeni abonma Allegro in drugi), predstavil pa se je tudi izven meja. S težnjo po nenehnem odkrivanju novih glasbenih razsežnosti sodeluje s številnimi slovenskimi skladatelji sodobne klasične glasbe, sam pa svojo afiniteto do novosti v glasbi povzame takole: »Preizkušam se z novimi skladbami, všeč so mi novodobnost, iskanje novih pogledov in spopadanje z izzivi.«